Fulgii de ovăz sunt un aliment versatil, putând fi serviți în diferite moduri și în combinație cu diferite alimente (lapte, iaurt, banane, fructe de pădure, mango, mere, piersici, fructe deshidratate cum ar fi prune, curmale, smochine, oleaginoase precum nuci, migdale, caju, semințe de toate felurile, fulgi de cocos, cacauă, concentrat proteic, miere și chiar anumite condimente cum ar fi scorțișoara și cuișoarele). Eu am ales în această rețetă să îi prepar cu lapte, măr, nucă, cacauă și concentrat proteic.

Conținutul bogat în glucide complexe care asigură o eliberare treptată și prelungită a energiei și de asemenea și conținutul în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, fac din terciul de ovăz o alegere foarte bună pentru micul dejun al oricărei persoane, însă conținutul în glucide complexe îl fac ideal și pentru persoanele care practică diferite sporturi, putând fi consumat atât înainte de antrenament pentru a furniza energie, cât și după antrenament pentru a contribui la recuperarea de după efortul fizic. Pentru persoanele cu un necesar proteic mai mare, care urmăresc creșterea masei musculare, se poate adăuga o cupă de concentrat proteic în terciul de ovăz, iar acest lucru nu doar că ajută la creșterea cantității de proteine, dar poate să-i dea acestuia și un gust mult mai bun (în funcție de aroma concentratului proteic).

Pentru bolul din imagine avem nevoie de:
-100g fulgi de ovăz
-250ml lapte
-1 cupă concentrat proteic din zer
-1 măr tăiat bucățele
-30g nucă
-aprox. 1 linguriță cacauă

Mod de preparare:

  • La microunde

-Se adaugă într-un bol fulgii de ovăz, laptele și se amestecă împreună, iar apoi se introduce în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 2 minute. 

-Se scoate bolul, se amestecă, iar dacă e nevoie, se mai introduce în cuptorul cu microunde pentru încă un minut, fiind gata în momentul în care fulgii s-au umflat, absorbind laptele.

-După ce sunt gata, se adaugă concentratul proteic, cacaua și se amestecă până când se omogenizează.

-Se ia un măr, se taie bucățele, se adaugă în compoziție și se amestecă.

-Se adaugă și nuca deasupra, iar apoi poate fi servit.

  • La aragaz

-Se pune laptele într-o oală mică la foc mediu, iar când începe să fiarbă se pune focul pe mic și se adaugă fulgii de ovăz, amestecându-se din când în când să nu se prindă.

-După ce fulgii de ovăz s-au umflat și nu a mai rămas mult lapte, se ia oala de pe foc, se adaugă concentratul proteic, cacaua și se amestecă până când se omogenizează.

-Apoi, la fel ca și la cei preparați la cuptorul cu microunde, se ia un măr, se taie bucățele, se adaugă în terci, se amestecă și apoi se toarnă toată compoziția într-un bol.

-Se adaugă nuca deasupra, iar apoi poate fi servit.

Conținutul caloric și macronutrițional per porție:

Kcal: 878
Glucide: 99g
Lipide: 34g
Proteine: 45g
Fibre: 16g