La fel ca și alte preparate tradiționale românești, mâncarea de varză cu carne este gustoasă și hrănitoare, însă poate să fie destul de calorică și greu de digerat, mai ales dacă se folosește o carne mai grasă și mult ulei în care să se călească toate. Scopul nu e să eliminăm genul acesta de preparate din alimentație, ci să încercăm să le ajustăm, în așa fel încât să devină mai sănătoase și să rămână la fel de gustoase, astfel, varianta ajustată de mai jos își găseste locul foarte ușor într-un plan alimentar mai redus din punct de vedere caloric, iar ca un bonus, scăpăm de senzația de greutate după masă și de colicile biliare (crizele de fiere).

Pentru o porție avem nevoie de:

-250g varză
-100g ceapă
-50g ardei
-150g carne de porc sau vită mai slabă
-5g ulei
-100g roșii
-dafin, sare, piper, cimbru după gust

Mod de preparare:

-Într-o oală se pun ceapa, ardeiul, dafinul, carnea, apa cât să le acopere și se lasă să fiarbă încet cel puțin 30 de minute.

-După, în momentul în care carnea e deja parțial gătită, se adaugă varza și se mai lasă la fiert o oră.

-Spre sfârșit se adaugă roșiile decojite, uleiul de măsline, sarea, piperul, cimbrul si se mai lasă la fiert 10-15 minute. În principiu, cu cât fierbe mai mult, cu atât devine mai moale varza și carnea, însă la nevoie, dacă scade prea mult, se mai poate adăuga apă.

-Se servește cu o felie sau două de pâine, devenind astfel o masă completă.

Conținut caloric per porție:

Kcal: 381
Glucide: 31g
Lipide: 14g
Proteine: 37g
Fibre: 9g