Înainte de toate vreau să menționez din capul locului că nu se întâmplă nimic rău dacă se combină cartofii și carnea la aceeași masă.

Acele principii bine cunoscute de combinare a alimentelor la aceeași masă au fost readuse în discuție acum 100 de ani, dar în acea vreme nu se cunoșteau atât de multe lucruri legate de modul în care funcționează organismul uman, și mai precis, sistemul digestiv uman.

Mesele mixte, care conțin toți macronutrienții (grăsimi, glucide, proteine) au fost consumate de om de când acesta există, iar sistemul digestiv este mai mult decât pregătit să digere o asemenea masă, cu tot ceea ce implică acest lucru, inclusiv pH-ul variabil al alimentelor (ceea ce nu contează așa de mult având în vedere că e preferat un pH acid în stomac și un pH bazic la intrarea în intestinul subțire, organismul având grijă ca acest lucru să se și întâmple, oricât am încerca noi să influențăm lucrurile) și enzimele necesare pentru digestie (toate enzimele necesare se pot elibera în cadrul unei mese mixte atât pepsina și lipaza din stomac, cât și restul enzimelor din intestinul subțire, și toate vor putea acționa fără nici o problemă asupra substratului, de exemplu pepsina asupra proteinelor și lipaza asupra grăsimilor).

Bun, acum că am dat la o parte chestia asta cu combinarea alimentelor, să vorbim și despre rețetă.

Pentru porția din imagine avem nevoie de:

-300g cartofi
-150g mușchiuleț de porc
-2 lingurițe de ulei (10ml)
-sare, piper, boia, rozmarin, usturoi, după gust

Mod de preparare:

-Într-un bol se pun cartofii tăiați, carnea și se adaugă uleiul și condimentele, iar apoi se amestecă pentru ca uleiul și condimentele să ajungă peste tot.

-Se ia o tavă, se pune hârtie de copt și se adaugă carnea și cartofii într-un strat uniform.*

-Tava se introduce în cuptorul preîncălzit și se lasă timp de aproximativ 1 oră pe temperatură medie.

*Întrucât am folosit o tavă cu hârtie de copt, 2 lingurițe de ulei au fost suficiente pentru a nu se prinde carnea și cartofii. Utilizând mai puțin ulei, masa e mai puțin calorigenă, ceea ce e de dorit.

Pentru a obține o masă cu adevărat echilibrată, se poate servi alături de o salată din legume proaspete.

Conținut caloric per porție:

Kcal: 517
Glucide: 52g
Lipide: 19g
Proteine: 37g
Fibre: 4g