Sărbătorile sunt acel moment din an în care familiile și prietenii se reunesc pentru a petrece un timp calitativ împreună, fiind înconjurați de obicei de mormane de mâncare.

Dacă ești genul de persoană interesată de aspectul fizic (și sănătate, însă aspectul fizic tinde să ocupe un loc fruntaș în prioritățile oamenilor), iar în ultimele luni ai făcut ceva formă de exercițiu fizic și ai fost conștiincios din punct de vedere alimentar, atunci, aceste două săptămâni care urmează te vor pune la încercare și vor crește șansa de a-ți sabota progresul și de a recăpăta toate acele kilograme, pe care cu greu le-ai dat jos.

Lucrurile, însă, nu trebuie să se îndrepte în această direcție, astfel că, mi-am propus prin acest articol să împărtășesc niște mici sfaturi care să minimizeze pagubele aduse progresului, dar care să permită în același timp unei persoane să să se bucure de sărbători și de mâncarea care se găsește din abundență în această perioadă.

1. Concentrează-te pe socializare. Cum spuneam și mai sus, sărbătorile sunt menite să fie în primul rând o ocazie de a petrece timpul cu familia și prietenii, deci concentrează-te pe socializare, nu pe mâncare. Socializarea nu conține calorii. :)

2. Rămâi activ. Dacă ai urmat un program de exerciții fizice înainte de sărbători, nu înseamnă că trebuie să devii sedentar pentru următoarele 2 săptămâni. Orice formă de exercițiu fizic este benefică, până și o simplă plimbare. Practic, continuând să faci mișcare, iți vei păstra o parte din disciplină în stilul de viață, iar acest lucru te va face mai responsabil și cu aportul alimentar.

3. Ține cont de mărimea porțiilor. Servirea mâncării pe farfurii de dimensiuni mai mici ajută. Chiar dacă ți-a plăcut felul de mâncare, încearcă să te rezumi la o porție, mai ales dacă știi că mai sunt nenumărate feluri de mâncare și desert.

4. Fii atent la semnalele corpului (mindful eating). Încearcă să fii atent la mâncare în timp ce mănânci, fără a te lăsa distras. Cei care mănâncă în timp ce le este distrasă atenția tind să consume mai mult. Fă pauze la masă, bea un pahar de apă, conștientizează semnalele corpului care îți comunică "e suficient" și oprește-te din mâncat (chiar dacă la masă se continuă să se mănânce).

5. Nu trebuie să mănânci tot într-o zi. Ai mâncat 3 feluri de mâncare, și te simți sătul? Foarte bine, din chiftele, cozonac și prăjitură poți să mănânci mâine sau poimâine.

6. Alege sucul carbogazos lipsit de calorii, în locul celui normal. În contextul atâtor preparate calorigene și a unui eventual consum de alcool, măcar sucul să nu mai vină cu un aport caloric.

7. Nu te restricționa, dar fi pretențios cu alegerile tale. Dacă te pui la masa de sărbători cu gândul că nu ai voie să mânânci x, y și z, taman pe x, y și z vei avea cea mai mare poftă. Poți să mânânci din toate, dar câte puțin. În același timp, nu e obligatoriu să mănânci din toate felurile, dacă sunt 5 feluri la masă, dar ție iți plac foarte mult doar 2 dintre acestea, pe când celelalte ți se par "așa și așa", limitează-te la acele 2 feluri care-ți plac foarte mult.

8. Păstrează mesele echilibrate. De sărbători mesele tind să fie mai bogate în glucide și grăsimi și mai puțin în proteine, însă e important să se includă o sursă de proteine (cărnurile mai slabe ar fi o alegere bună în acest context) la fiecare masă, întrucât acestea cresc senzația de sațietate și pot să reducă aportul caloric prin scăderea senzației de foame și a apetitului.

9. Prioritizează în farfurie sursele de fibre. Fibrele, ca și proteinele, pot de asemenea să crească senzația de sațietate, iar unele surse de fibre, cum ar fi legumele si fructele, vin cu un volum crescut și calorii puține, ceea ce contribuie de asemenea la senzația de sațietate. Și leguminoasele, cerealele integrale (în acest context ar fi de menționat pâinea integrală) și oleaginoasele sunt surse bune de fibre, însă nu ar trebui să fie consumate la o masă în aceeași măsură ca fructele și legumele.

10. Spune nu într-un mod politicos. Se întâmplă de multe ori să fii sătul, însă să te simți forțat să mănânci din cauza faptului că ți se pun mâncăruri în față. Învață să spui nu într-un mod politicos, gen "Nu mulțumesc, mi-a fost suficient. Totul a fost delicios" sau "N-aș mai putea mânca absolut nimic. Totul a fost foarte bun". Vei realiza că a spune "nu", nu e mare lucru.

Ideea de bază ar fi să nu te restricționezi, dar în același timp să nu faci nici excese alimentare. Ca și în atâtea alte contexte și situații, moderația e soluția, iar dacă până de curând ai avut parte de un progres bun și ai dat mai multe kg jos, venirea sărbătorilor necesită într-un fel o schimbare de "mindset". Nu poți intra în perioada sărbătorilor cu așteptarea că vei continua să pierzi la fel de constant în greutate ca și până atunci, acest lucru nu e realist pentru simplul fapt că apare o schimbare de mediu (mai multă mâncare în jur, vizite la prieteni, leneveală), care te poate predispune să mănânci mai mult, iar în aceste condiții, schimbarea de "mindset" ar consta în a vedea menținerea greutății în această perioadă ca pe un succes și nu ca pe un eșec.